Kemencék
Búbos kemence padkával (301)
A termékről | Általános információk
Hagyományos búbos kemence padkával. Régen a falusi ember kenyér- és hússütő kemencéje volt és még a padkára ülve melegedni is lehetett mellette. Ma, ha hasonlót építünk is, a tűztér kialakítása már samottból történik, alacsony belmagassággal és nem mindenféle ház körüli, nagy lánggal égő tüzelő anyagot használunk, hanem tűzifát.

Nagy kép1
KEMENCÉK ÉS SÜTŐ - FŐZŐ KOMPLEXUMOK

A korábbi időkhöz képest lényegesen megváltoztak a kemencék, nemcsak külső megjelenésben, de tartalmi felépítésben is. Agyagot már nagyon ritkán használunk, hiszen ma már korszerűbb építési anyagok állnak rendelkezésünkre. Igaz, jelenleg is a kemence tűzterének aljába színes törtüveget építünk be, mert az nagyon jól tárolja a hőt. A sütőfelületet már nem sózott agyagból készítjük, hanem vagy egészséges piros téglából, vagy samottból. A repedésmentes piros tégla „nyugodtan”, egyenletesen adja le a hőt, ezért elsősorban kenyérsütésre, tészták sütésére alkalmas. A samott fenekű tűztér „gorombán” adja le a hőt, ezért a néhány pereces pizzára, meg a hússütésre a legalkalmasabb.

Építünk többfunkciós komplexumokat is. Ilyenkor fantáziánk szabadon szárnyalhat. A kemencén kívül megtalálható az öt funkciós tekerős grill, sparhelt, mosogató, munkaasztal, különböző tároló helyek, legtöbbször kéménnyel egybeépítve.

A kemencéket különböző tartozékkal is ellátjuk. Ilyen a sütőlapát, parázsrács, parázs-leválasztó U-gerenda, kaparó, hőmérsékletmérő óra.