Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/hevesikandallo/public_html/db_config/config.php on line 7

Strict Standards: Declaration of stream_file::open() should be compatible with stream::open() in /home/hevesikandallo/public_html/includes/stream.php on line 89

Strict Standards: Declaration of stream_string::open() should be compatible with stream::open() in /home/hevesikandallo/public_html/includes/stream.php on line 143
Hevesikandalló

futson_hevesi_kandalloval_header2.jpg

Fűtsünk Hevesi kandallóval!

Magyarországon az 1980-as évek elejétől beszélhetünk a kandallók „feltámadásáról”. Ekkor még kisméretű samott-tűzterű kandallókat építettünk, mivel szabályos kandallókémény nem állt rendelkezésre. Teljesítményük maximum 3-4 kW volt. Amikor ajtót tettünk a tűztér elé, javult a teljesítmény, elérte az 5-7 kW-ot. Így már szabályozható volt az égési levegő mennyisége, tökéletesebb égés ment végbe a kandalló tűzterében. Az 1990-es évek elején megjelentek az öntöttvas tűzterek ezek már jelentős fejlődést jelentettek a biztonságos üzemeltetés és jobb hatásfok tekintetében. Teljesítményük - a mérettől függően-jóval 10 kW fölé került. Igaz, nem gazdaságosak, mivel a tűztér bekötés közvetlenül a kéménybe történik, a füstgáz „elrabolja” a keletkezett hő jórészét.
 
Az utóbbi években - a gáz árának jelentős emelkedése miatt – rákényszerültünk arra, hogy kandallóink ne csak temperálásra és hangulati elemként jöjjenek számításba, hanem tényleges fűtésre is alkalmasak legyenek. Ezért legtöbb esetben hőleadó betétet építünk a kandallóinkba. A tűz látványa és sugárzó hatása továbbra is megmarad. Ventilátor segítségével több szobába el tudjuk juttatni a meleg levegőt. Áramszünet esetén is működtethető! Így a kandalló már takarékos módon alkalmas átlagos méretű lakás fűtésére: Teljesítménye elérheti a 14 kW-ot.
 
A fűtésre alkalmas kandallók csúcsát jelenti az úgynevezett vízteres kandalló tűztérrel épített kandalló. Összekötve a gázkazánnal, eldönthető, hogy gázzal, vagy fával fűtsünk. A vízteres tűzterek különböző gyártmányúak lehetnek, nálunk is kaphatóak. Legjobban elterjedtek az Edilkamin tűzterek, melyek 15-34 kW teljesítményig beszerezhetőek. Így fafűtéssel, radiátorokon keresztül, az egész lakás egyenletesen - viszonylag kedvező áron - fűthető. A rendelkezésre álló tűzterek panorámás, prizmás, kétoldalas és domború kivitelben kaphatók.
 
Fűtsünk Hevesi kandallóval! A röviden leírtakból megállapítható, hogy már a lakás tervezésekor érdemes eldönteni, hogy milyen szerepet szánunk a kandallónak, így mód nyílik arra, hogy megfelelő anyagú, méretű és hőszigetelésű kémény épüljön.
 
A kandalló megjelenését, a felhasznált anyagokat tekintve óriási a választék. Ezeket mindenkor a tisztelt megrendelő igényei szerint egyedileg tervezzük meg.
 
Amit a legfontosabbnak tartunk, az a biztonságos üzemeltetés feltételeinek biztosítása. Megfelelő mennyiségű kültéri égési levegő pótlása. A fűtés száraz keményfával történjen. Legyen felszerelve szén-monoxid érzékelő! A kandalló tűzterével kompatibilis kémény. A mindenkori hatályos tűzrendészeti előírások betartása.
 
Kandalló és kémény tervezését mindig szakemberrel végeztesse! 
Kérje ingyenes tanácsadásunkat
 
Hevesi Sándor
Hevesi Kandalló